През последната година все повече компании възстановяват традиционния режим на

...
 През последната година все повече компании възстановяват традиционния режим на
Коментари Харесай

Дългото пътуване до офиса може да навреди на здравето ви

 През последната година от ден на ден компании възвръщат обичайния режим на работа - присъствено в офисите напълно, или за част от трудовата седмица след наложената от пандемията от COVID-19 отдалечена работа. Предимствата от този тип организация на труда за здравето се дължат главно на опцията за другарство, само че има и негативни последствия и те са свързани с това какъв брой дълго човек пътува до работното си място, заяви The Conversation.
Прочетете още
Изследване, извършено в края на 2022 година, откри, че дългото пътешестване до работното място е обвързвано с по-малка физическа интензивност, наднормено тегло и проблеми със съня. А според от мястото, където е офисът, може да се появят и проблеми със корист с алкохол, написа Българска телеграфна агенция. За изследването са оценени данни за близо 13 000 души на възраст 16-64 година, взели участие в дълготрайно проучване на здравето в Швеция за интервала сред 2012 година и 2018 година Данните регистрират метода на живот на участниците – какъв брой постоянно спортуват, дали пушат и употребяват алкохол, тежестта им, трудовата претовареност, до каква степен уплашени са от работата си, дали имат болести. Отчетено е дистанцията сред домовете и работните места на доброволците, социалноикономическият статут на регионите, в които са жилищата и офисите.

Оказва се, че пътуването на повече от три километра сред дома и офиса усилва вероятността от незадоволителна физическа интензивност, наднормено тегло и нездравословен сън. Хората, които работят повече от 40 часа седмично и пътуват до работното място над пет часа седмично, е по-вероятно да са физически неактивни и да страдат от проблеми със съня спрямо тези,  които са пътували сред един до пет часа седмично до службата. Това е обвързвано с лимитираното време за спорт и напрежението, който пречи на съня.

Анализът на авторките на проучването Яна Халонен от Финландския институт за здравето и Ауриба Раза от института Каролинска демонстрира още, че участниците развиват нездравословни привички, свързани с използването на алкохол, в случай че работното им място се намира в регион с по-висок социалноикономически статут. Ако офисът се намира покрай бар, хората по-често се снабдяват с нездравословни привички и злоупотребяват със спиртни питиета. 

Източник: obekti.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР